Metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma kiváltó oka a folytonos és krónikusan magas glükózterhelés. Az ebből kialakuló inzulinrezisztencia miatt a sejtek nem veszik fel a vérben keringő cukrot. Mivel a máj is inzulinrezisztenssé válik, maga is egyre több cukrot termel (ez mérhető a magas reggeli vércukorszintben). A krónikusan magas vércukorszint megemeli a szervezet gyulladásszintjét. Az évek során fokozatosan kialakul a metabolikus szindróma nevű tünetegyüttes.

A tünetegyüttes az alábbi 5 dologból áll:

  1. Magas vérnyomás: szisztolés érték 130, diasztolés érték 85 Hgmm fölött
  2. (Hasi típusú) elhízás: férfi haskörfogat 102 cm, női haskörfogat 89 cm fölött
  3. Csökkent glükóz-tolerancia: éhomi (éhgyomri) vércukorszint 5,6 mmol/l fölött
  4. Emelkedett trigliceridszint: 1,7 mmol/l fölött
  5. Csökkent HDL-koleszterinszint: férfiak 1,04 mmol/l, nők 1,3 mmol/l fölött

A metabolikus szindróma meglétéhez ezen tünetek közül legalább három jelenléte szükséges. Mivel a fenti értékek – a 2. tétel kivételével – csak vérvétellel ellenőrizhetők, a betegség gyakran éveken át lappang és tovább romlik, mire az érintett értesül róla. Idővel kialakulnak az ebből fakadó betegségek: 2-es típusú diabétesz, szívbetegség, autoimmun betegség stb.

A felismerést nehezíti, hogy miközben a laboreredmények nem kerülnek szem elé, sokan kifejezetten úgy vélik, hogy az elhízás az öregedés „természetes” része. Az elhízás azonban az anyagcserezavar jele: rendszeresen túl magas az inzulinszint és sok a vérben a fel nem használt vércukor, tehát a test raktározásra áll át.

A legtöbb ember elég jól tudja, hogy mennyi túlsúlya van.

A modern étrend teljes csődjét mutatja, hogy (kevés kivételtől eltekintve) szinte minden középkorú ember túlsúlyos. Az elhízott fiatalok és kisgyerekek (!) azonban épp azt bizonyítják, hogy nem életkori problémáról, hanem anyagcsere-problémáról van szó. A „természetes” az lenne, hogy az ember 18 évesen vékony alkatú, és 50 éves korában is fel tudja venni az érettségi öltönyét vagy blúzát.

A középkorú korosztály különösen veszélyeztetett, mivel itt már a részproblémák kezdenek összeadódni: megszületik az első diagnózis, elindul a betegségre javasolt gyógyszerezés (ami csak a tüneteket kezeli, a kiváltó okokat nem), majd elindul a másodlagos gyógyszerezés, amit nem az eredeti betegségre, hanem az alapbetegséget kezelő gyógyszerek mellékhatásaira írnak fel stb. Mivel a beteg életvitele alapvetően nem változik, ahogy telnek az évek, a leromlás már nehezen visszafordítható. Idővel a beteg újabb diagnózisokat kap, amelyeket egyéb gyógyszerekkel kezelnek stb. Az ördögi kör csak a beteg halálával szakad meg. Ma Magyarországon nagyítóval kell keresni azt a 70-80 éves embert, aki nem szed be havonta egy zsák gyógyszert. A nyugdíjas korosztály fizikailag nagyon gyengén teljesít.

Ez a kóros folyamat azonban a szénhidrát-bevitel szabályzásával, a megfelelő mozgás, alvás és stresszkezelés módszereivel – egyes esetekben akár napokon belül – visszafordítható. Azért is fontos ez, mert az anyagcserezavar okozta betegség sokszor progresszíven romló állapot, amelynek következményei már nem mindig visszafordíthatók.

Ha Ön családos ember, és szeretné látni, ahogy az unokái felnőnek, nem engedheti meg magának, hogy belehaljon az étrendjébe és az életmódja egyéb egészségkárosító összetevőibe. Vegye kezébe az egészségét! Olvassa el, milyen az egészséges anyagcsere és hogy mit tehet napi szinten az egészsége visszanyeréséért.